5 SZOBANÖVÉNY AMIT TE IS ÉLETBEN TUDSZ TARTANI

by - szeptember 17, 2018

Egy kedves kis növény nagyon fel tudja dobni lakásunk bármelyik pontját, de rengeteg embertől hallottam már, hogy egyszerűen képtelen minden igyekezete ellenére életben tartani a frissen vásárolt vagy kapott növényt. A növények nevelgetése nem ördögtől való dolog, ezért hoztam most 5 szobanövényt, amiket bátran hazavihetsz, nem fognak csalódást okozni és hosszasan díszítik majd lakásodat annak részeként.


1. Anyósnyelv

Más néven szobai tigrislevélnek is nevezhetjük különféle csíkozási levelei után. Remekül tisztítja a levegőt. Kedveli a meleget, viszont napfényes hely nem feltétlen szükséges neki. Jól tűri a szárazságot és érzékeny a túlöntözésre. Locsoláskor figyelj arra is, hogy a levelek közé ne jusson víz, mert így könnyeb rothadásnak indul.

2. Dracaena

Hívhatjuk sárkányfának is. Elviseli a száraz levegőt, a ritka öntözést, a kevésbé világos helyeket is, de ha egy kicsit tudunk vele többet foglalkozni garantáltam meghálálja. Több fajtája is kapható, általában a képén láthatót a legkönnyebb beszerezni, aminek általában sima zöld vagy csíkos a levele. Lehet egy cserépben két növényt is tartani. Nagyon jól néz ki egymás mellett egy kisebb és egy nagyobb példány.




3. Zamioculcas


Biztosan találkoztál már te is ezzel a növénnyel, ugyanis igénytelensége miatt gyakran díszít bevásárlóközpontokat, bankokat és irodákat. Gondozásával kapcsolatban egyetlen dolgot kell tudnod, hogy nem szabad túlöntözni. Ez simán menni fog gondolom. Tapasztalatból mondom, hogy akár egy hónapot is kibírt az enyém víz nélkül, és köszöni szépen jól van. Persze ne ez legyen az irány, de komolyan jobban viseli a szárazságot, mint a vizet, mégpedig azért, mert a föld alatt lévő gumóiban vizet tárol. Virágai jelentéktelenek, abból látod, hogy jól érzi magát, hogy új hajtásokat nevelget. Ritkán kell átültetni, szeret egy kicsit szorongani a cserepében. A melegebb hőmérsékletet kedveli, próbáljuk 20 fok körül tartani. Bírja a száraz levegőt is.


4. Yucca

Ez a fára emlékeztető növény szintén feldobja a lakásodat, legyen akár kicsi akár nagy. Szárazságtűrő és bírja a rendszertelen öntözést, mivel szárában vizet tárol. Kedveli a meleget, nyáron akár a szabadba is kihelyezhetjük, ha van rá lehetőségünk. Átültetni nem szükséges évente, illetve a nagy jukkákat nem is igazán lehet, ugyanis akár 3 méteresre is megnőhetnek. Oké, azért nem két hét alatt. Az enyém már körülbelül 3-4 éve van meg és maximum kétszer akkora, mint amikor kaptam.


5. Vitorlavirág

Közepes fényigényű növény. Kevés fényben is elél, viszont így nem virágzik. Leggyakrabban fehér virágzatúak. A virágok illata nagyon enyhe, ne várjuk tőle, hogy betölti a teret. Szereti és igényli a párás levegőt, ezért gyakran permetezzük. Megfelelő hőmérséklet számára a 15-20 fok. Gondozása kimerül az elszáradt levelek és virágok levágásában, a levelek portalanításában és persze a locsolásban. 


Tartasz szobanövényeket az otthonodban?



Ezek is tetszhetnek

0 megjegyzés