SZÁMOLJ LE VÉGLEG A HALOGATÁSSAL

by - november 12, 2017


Mindig annyi tennivalód gyűlik össze, hogy már se az elejét se a végét nem látod? Hidd el, nem vagy vele egyedül. Az alábbiakban összeszedtem neked néhány tippet, hogy végre leszámolj a halogatással!

Kezdd a legrosszabbal

Felételezem neked is kismillió dolog van a to-do listádon, de mindig akad valami, ami kifejezetten idegesít, hogy ott van. Ezért inkább bele sem olvasol, de ettől függetlenül gondolataid nagy része ekörül a dolog körül forog, és azt kívánod, bárcsak már rég letudtad volna. Van egy rossz hírem, később sem lesz jobb, úgyhogy szánd rá a kellő időt, és kezdd el. Amint megcsináltad, nagyon jól fogod érezni magad, és szívesebben fogsz foglalkozni a többi tétellel is, aminek köszönhetően listád rohamos csökkenésbe kezd, majd eltűnik. Csak elkezdeni nehéz, utána a megkönnyebbülés kárpótol majd.

Írj fel mindent, amint eszedbe jut

A legjobb dolog amit tehetsz, hogy amikor megtudod, vagy eszedbe jut, hogy valamit meg kell csinálnod azonnal felírod. Ezzel a módszerrel sosem marad ki semmi, mert egyszerűen így nem tudsz megfeledkezni róla. Persze ez csak akkor válik be igazán, ha nem össze-vissza mindenféle kezedbe akadt fecnire jegyzetelsz, hanem egy kifejezettem erre a célra kinevezett füzetbe vagy noteszba, vagy beválhatnak a telefonodra letölthető és erre a célra kifejlesztett applikációk is.

Esti összegzés

Ha már eljutottál odáig, hogy van egy listád a tennivalóiddal, jó úton haladsz. Este lefekvés előtt mindig nézz rá a másnapi teendőidre. Ekkor van lehetőséged átgondolni, hogy valóban minden szerepel-e rajta, kiegészítheted, és beoszthatod őket, hogy mit mikor szeretnél megcsinálni, illetve mikor van rá időd. Ezt akár reggel is intézheted, én általában reggel és este is szoktam a biztonság kedvéért. Csak 5 percre van szükséged ehhez, és máris rendezettebben megy minden.

Prioritás

Nem fontos mindent egyszerre elvégezned, hiszen nem lehet mindig elég időd rá, főleg ha túl sok feladat zúdult hirtelen a nyakadba. Az a legjobb megoldás ilyenkor, ha fontosság alapján megjelölöd a feladatokat, mik azok amiket mindenképp el kell végezned, és mik azok, amikkel ha vársz pár napot semmi probléma nem fog történni. Jelölheted őket számozással is, vagy egy kiemelővel. A lényeg, hogy lásd át, mely feladatoknak kell prioritást élvezniük.

Expressz megoldás

Vannak olyan feladatok melyek elvégzése egy-két percnél nem vesznek többet igénybe. Miért halogatnád és tábláznád be őket? Végezd el azonnal. Egy gyors telefonhívás, email, internetes fizetés bármikor elvégezhető, tudd le őket azonnal.

Gondolkozz pozitívan

Próbálj meg ne arra gondolni mennyi feladatot kell még elvégezned ma vagy hogy biztos nem tudod megcsinálni a határidőre az adott dolgot. Ha így állsz hozzá, könnyen beleeshetsz a „már úgy is mindegy” helyzetbe, ezzel esélyt sem adva magadnak. Gondolkozz pozitívan! Mondd magadnak, hogy igen is meg tudom csinálni és láss hozzá. Ne hagyd, hogy eluralkodjanak feletted a negatív gondolatok.

Alakíts ki megfelelő környezetet

Egy olyan környezetben ami nem rendezett sokkal könnyebben elterelődnek a gondolataid. Ahol dolgozol, vagy végzed a feladatodat legyen tiszta, rendezett és emellett nagyon fontos a nyugodt környezet is, főleg ha szellemi munkáról van szó.

Ne legyél perfekcionista

Persze sokan törekszünk a tökéletességre az élet számos területén, azért azt be kell lássuk, a tökéletességet nem lehet elérni. Ne vegyél el magadtól időt azért, mert egy feladattal túl sokat szöszmötölsz, itt-ott javítgatsz még rajta. Tanuld meg hol van az a pont, ahol minőségi munkát végzel, de nem tolod túl a dolgot.

Melyik tipp tetszett a legjobban? Melyiket fogod kipróbálni?

Ezek is tetszhetnek

0 megjegyzés